Vrata od kaljenog stakla su još jedan prozor u vašem domu

Klizna vrata koja vode ka balkonu ili dvorištu na određene načine istovremeno funkcionišu i kao stakleni zid ili kao prozor, jer mogu da služe istoj funkciji kao i oni. Vrata od kaljenog stakla izgledaju otmeno i modernistički i ne zaustavljaju tok svetlosti ka unutrašnjosti vašeg doma, čime mu daju otvoreniji i širi izgled. Ipak kada to poželite, i staklena vrata možete prekriti kako biste sprečili poglede ili prigušili svetlost, kao što radite sa prozorima. Pri izboru onoga čime biste ih prekrili i vizuelno se odvojili od spoljašnjosti, obratite pažnju i na estetiku i dekorativna svojstva kojima će oplemeniti vaš dom, ali i na to koliko izoluju poglede i sunčeve zrake, kao i na način održavanja. Pored onih opcija za skrivanje prozora koje se nalaze u enterijeru, možete se odlučiti i za roletne koje su fukncionalnije ako želite da se osećate sigurnije, ali one podrazumevaju intervencije na fasadi u koje nekada nismo spremni da se upustimo iz različitih razloga.

Najčešći izbor i najpopularnija opcija za prekrivanje prozora i staklenih vrata su, naravno, zavese. One su jeftine, lako se postavljaju i održavaju i možete ih promeniti kada god poželite ili kad vam dosade. Uz to, nude veliki izbor dezena koji se mogu uklopiti u svaki enterijer. Ipak, mana zavesa je to što uglavnom nisu previše fleksibilne, pa u suštini mogu samo da budu ili otvorene ili zatvorene, što znači da ne mogu delimično da propuštaju prirodnu svetlost ili štite od pogleda.
Druga podjednako popularna opcija su žaluzine, koje se još lakše čiste, tako što se samo prebrišu, a ima ih u svim oblicima pa se mogu prilagoditi svakom prozoru ili vratima. Velika prednost naspram zavesa im je to što mogu da se otvore i samo delimično ako to želite. Ipak, svakako ne izgledaju tako elegantno i atrakativno kao neke lepo dizajnirane zavese.
Dakle, ukoliko imate staklena vrata, to nikako ne znači da ćete uvek biti otvoreni za poglede i da nećete moći da se zaštitite od sunca. Naravno, za šta god da se odlučite, razmislite kako će uticati na sveukupan izgled i dizajn prostorija u kojima se nalaze.